Now playing

akoume fones1

Γρηγόρης Πολύζος

By Δημοσιευμένο Μαρτίου 02, 2018

Ο Γρηγόρης Πολύζος είναι συνθέτης. Το 2012 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Γαβριηλίδης" ο πρώτος του προσωπικός δίσκος-βιβλίο,με τίτλο "Σε τόπους που δεν ξέρω" σε δική του σύνθεση και ενορχήστρωση.

"Σε τόπους που δεν ξέρω", είναι ο τίτλος του πρώτου σου δίσκου, με παραγωγό το Νίκο Ζούδιαρη, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Πες μας λίγα λόγια γι' αυτό σου το βήμα αλλά και για τους συμμετέχοντες στο όλο εγχείρημα.


Ήταν το βάπτισμα του πυρός για εμένα και μάλιστα σε πολύ βαθιά νερά... Ο Νίκος (Ζούδιαρης) έχοντας ζήσει και μεγαλουργήσει στις χρυσές εποχές της δισκογραφίας (90's-00's) μου έδειξε τον τρόπο να δουλεύω "αλά παλαιά". Λάκης Χαλκιάς, Φωτεινή Δάρρα, Απόστολος Ρίζος, Μαρία Κρασοπούλου και Νίκος Ζούδιαρης ήταν οι ερμηνευτές του δίσκου. Περιείχε 9 τραγούδια - σε μία έκδοση κόσμημα - ένα από τα οποία αγαπήθηκε ιδιαίτερα και παίζεται ως και σήμερα, το "Ακατοίκητο νησί" (στίχοι Γιώργος Σταυλιώτης). Τις ενορχηστρώσεις υπογράφαμε από κοινού ο Νίκος και εγώ.

Συνεχίζοντας, σε συναντάμε στις "Αποστάσεις", με κεντρική ερμηνεύτρια τη Μαρία Κρασοπούλου. Τι άλλαξε σε ευρύτερο πλαίσιο, από τον πρώτο σου δίσκο σε αυτόν;


Η πρώτη μεγάλη διαφορά ήταν ότι δούλευα μόνος μου, χωρίς παραγωγό εννοώ, με όλα τα καλά και κακά που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Και η δεύτερη ήταν ότι δεν ήταν μια πολυσυλλεκτική δουλειά, σαν τον πρώτο δίσκο. Είχα δηλαδή μία βασική ερμηνεύτρια, την Μαρία και μία βασική στιχουργό την Αυγή Βυθούλκα. Ιδιαίτερη στιγμή του δίσκου ήταν η συμμετοχή του Κώστα Μακεδόνα στο τραγούδι "Ο,τι αγάπησες δεν είναι πια εκεί" σε στίχους του Πολύ Κυριάκου.

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι που ερμηνεύεις εσύ, είναι το "Αριστερόστροφα-Δεξιόστροφα". Θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες τέτοιες "παρεμβάσεις" από άλλους καλλιτέχνες;


Σε αυτές τις περιπτώσεις και γενικότερα στην τέχνη δεν νομίζω πως υπάρχουν "πρέπει". Τα μόνα "πρέπει" είναι το ένστικτο και η ανάγκη του καλλιτέχνη. Εγώ το ένιωσα και το έκανα. Ήταν απίστευτα ιντριγκαδόρικο το να μελοποιήσω αυτό το μεγάλο σε έκταση και χωρίς κανένα μέτρο - αλλά γεμάτο νόημα - πολιτικοκοινωνικό ποίημα της Αυγής και το έκανα με τρόπο που τελικά με ικανοποίησε και ήθελα να το βγάλω προς τα έξω να το μοιραστώ. Όσο για το γεγονός οτι το ερμηνεύω ο ίδιος, δεν ήταν όνειρό μου να "τραγουδήσω", κάθε άλλο, απλώς μόνο εγώ (με μόνη συνοδεία το πιάνο μου) μπορούσα να "αποδώσω" αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Παραδίδεις μαθήματα μουσικής. Θεωρείς πως οι σπουδές σου στο "Τμήμα αγωγής και εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία", σε βοήθησαν στην επαφή σου με τα παιδιά;


Νομίζω οτι οι μακροχρόνιες σπουδές μου στην μουσική σε συνδυασμό με τις παιδαγωγικές σπουδές που αναφέρεις (Τμήμα αγωγής και εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία), με κατάρτισαν κατάλληλα ώστε εκτός από τις απαραίτητες μουσικές (θεωρητικές και τεχνικές) γνώσεις να έχω και την κατάλληλη παιδαγωγική προσέγγιση απέναντι στα παιδιά, πράγμα εξίσου σημαντικό αν όχι πιο σημαντικό ακόμα.

Ποιούς νέους καλλιτέχνες παρακολουθείς και θαυμάζεις;


Παρακολουθώ τα πράγματα στην δισκογραφία πολύ στενά και έχω να πω ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια θεωρώ πως υπάρχει μια δυναμική όσον αφορά την ποιότητα των νέων ανθρώπων. Θα δώσω μερικά παραδείγματα με τυχαία σειρά. Από συνθέτες: O Σταύρος Σιόλας (αν και λίγο παλαιότερος), ο Χρυσόστομος Καραντωνίου, ο Γιώργος Κυριάκος και ο Σπύρος Παρασκευάκος. Από στιχουργούς ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους και οι "δικές μου" Αυγή Βυθούλκα και Αθηνά Σπανού. Από ερμηνευτές - τραγουδοποιούς η Παυλίνα Βουλγαράκη, η Δήμητρα Σελεμίδου, η Βιολέτα Ίκαρη, η Σαβέρια Μαργιολά, η Γιάννα Βασιλείου, ο Χρήστος Νινιός,ο Πάνος Παπαϊωάννου και φυσικά η Μαρία (Κρασοπούλου) και η Πολυξένη (Καράκογλου) . Επίσης μου άρεσε πολύ η δουλειά του Κίτσου με τον Καλογεράκη "Κάτι παράξενο". Αυτοί, και άλλοι οι οποίοι ξεχνάω τώρα.

Τι διαφορές παρατηρείς στην προηγούμενη γενιά μουσικών και τη σημερινή;


Οι σημερινοί καλλιτέχνες, λόγο κρίσης δισκογραφικής αλλά και ευρύτερης, συναντούν δυσκολίες τις οποίες οι παλαιότεροι δεν γνώρισαν. Η δισκογραφία είναι στα χειρότερά της άρα οι δίσκοι και τα τραγούδια που βγαίνουν είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση ακόμα και με πριν δέκα χρόνια. Απ την άλλη ο κόσμος δυσκολεύεται ακόμα και να δώσει 8-10 ευρώ να πάει να ακούσει ένα live με αποτέλεσμα οι παραστάσεις να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη λόγο έλλειψης κοινού. Όλα αυτά συντελούν στο να δημιουργηθεί μια γενιά μουσικών από την μία λιγότερο "ψημένων", με λιγότερες ώρες; "πτήσης" στο στούντιο και στην σκηνή δηλαδή και σαφώς μικρότερη δισκογραφία, από την άλλη ακριβώς επειδή δεν έχουν περιθώρια για λάθη, πιο προσεκτικών στα καλλιτεχνικά τους βήματα.

Θα ήθελες να ασχοληθείς με κάτι άλλο πέρα από το "έντεχνο" ελληνικό ρεπερτόριο;


Όσον αφορά το τραγούδι όχι. Το μόνο που θα ήθελα να δοκιμάσω κάποια στιγμή είναι μια πιο ηλεκτρονική προσέγγιση στο ίδιο, έντεχνο υλικό. Ως είδος εκείνο το οποίο επίσης δραστηριοποιούμαι αλλά δεν έχω ακόμα εκδώσει κάτι είναι το ορχηστρικό, "κινηματογραφικό" ας το πούμε είδος. Ίσως κάποια στιγμή μαζέψω τα καλύτερά μου και κάνω κάποια τέτοια δουλειά.

Ετοιμάζεις κάτι αυτή την περίοδο;


Ετοιμάζω πυρετωδώς έναν ολόκληρο δίσκο με την ερμηνεύτρια Πολυξένη Καράκογλου και την στιχουργό Αθηνά Σπανού. Ήδη αρχές Δεκέμβρη βγάλαμε το πρώτο μας single το οποίο και παίζεται στα ραδιόφωνα, ένα "Χριστουγεννιάτικο" τραγούδι με τίτλο Πολύχρωμες Ζακέτες, για το οποίο έχουμε εισπράξει πολύ ζεστά και θετικά σχόλια και είμαστε και οι τρείς μας πολύ χαρούμενοι γιατί μια καλή αρχή είναι σημαντική. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2018 από την Μικρή Άρκτο σε παραγωγή Παρασκευά Καρασούλου. Παράλληλα έχω δώσει κάποια τραγούδια σε άλλους καλλιτέχνες για να μπουν σε δικούς τους δίσκους αλλά ακόμα δεν ξέρω παραπάνω λεπτομέρειες.

Φωτογραφία : Γιάννης ΜαργετουσάκηςΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 34 editor@acappellawebradio.com
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΘΗΝΑ 12134
ΕΛΛΑΔΑ
210 5766 778
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
acappellawebradio.com

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

X

Acappellawebradio.com

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο