Now playing

sine

Αλέξης Στενάκης : "Το project #prosopa δεν έχει αυτή τη στιγμή σκοπό να “ολοκληρωθεί”. Είναι μια απλή κατάθεση ιδεών"

By Δημοσιευμένο Ιουνίου 05, 2019

Ο Αλέξης Στενάκης, ένας ταλαντούχος νέος μουσικός, παρουσιάζει την πρώτη του σύνθεση που εντάσσεται στο νέο του project με γενικό τίτλο #prosopa.

"Tο project #prosopa αφορά την καλλιτεχνική συνεύρεση του μουσικού με τον ζωγράφο Βαγγέλη Κοτσολάκο. Εμείς, λίγο μετά την κυκλοφορία της σύνθεσης "Χορός στον πάγο", μιλήσαμε με τον Αλέξη για όσα τον εμπνέουν και για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Τι είναι και πως προέκυψε η δημιουργία του νέου σου project #prosopa;

Το #prosopa είναι ένα project που έχει σκόπο να ενώσει δυο τέχνες. Ζωγραφική και μουσική. Μέσα απο αυτό επιχειρώ γεμάτος περιέργεια να δω τι μπορεί να προκύψει απο την “καλλιτεχνική συνεργασία” νοτών και χρωμάτων. Έμπνευση για αυτή την ιδέα αποτέλεσαν οι πίνακες του ζωγράφου Βαγγέλη Κοτσολάκου. Πίνακες που ως επι το πλείστον αποτυπώνουν ανθρώπινα πρόσωπα σε εξπρεσιονιστικό μοτίβο. Θα αποτελείται απο προσωπικές μου ορχηστρικές συνθέσεις που θα έχουν προκύψει απο την αμφίδρομη και πολύπλευρη σχέση μου με τις “δημιουργίες” του.

Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον ζωγράφο Βαγγέλη Κοτσολάκο;

Τον Βαγγέλη τον γνώρισα πριν λίγα χρόνια όταν νοίκιασε διαμέρισμα στον ίδιο όροφο με εμένα. Στον Πειραιά. Ενα διαμέρισμα που γρήγορα το διαμόρφωσε ως ατελιέ του. Απο τις πρώτες μας συζητήσεις κατάλαβα πως ο καλλιτέχνης αυτός ξέρει πολύ καλά τι θέλει απο την τέχνη του και πάνω απο όλα την υπηρετεί με βαθειά ειλικρίνια. Αυτός ήταν και ένας απο του λόγους που αποφάσισα να συνεργαστώ μαζί του. Οπωσδήποτε όμως θαυμάζω το έργο του και απολαμβάνω την ενέργεια του ατελιέ του όταν στέκομαι όρθιος εκεί και αφουγκράζομαι τα “πρόσωπα”.

Γιατί ονόμασες την πρώτη σύνθεση "Χορός στον πάγο";

Τα κομμάτια που συνθέτω αποκτούν τίτλο αφού νιώσω πως έφτασαν στην τελική τους μορφή. Ο χορός στον πάγο είχα αποφασίσει αμέσως οτι θα ενταχθεί στο project. Έτσι όταν το “τελείωσα” το έστειλα σε σημαντικά για εμένα πρόσωπα σαν πρώτους “κριτές”. Νικητής αναδείχτηκε το συναίσθημα της μητέρας μου. Η είκονα της πως η σύνθεση θα μπορούσε να “ντύσει” έναν χόρο στον πάγο. Μου άρεσε η οπτική, της “συμπραξης” μιας ακόμα τέχνης. Αυτής του χορού. Το κομμάτι είναι αφιερωμένο στη μητέρα μου.

Τι σε οδήγησε στην κοινοποίηση των δικών σου προσωπικών συνθέσεων;

Νομίζω πως δεν μπορώ να δώσω σαφή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Είναι κάτι που ωρίμαζε καιρό. Πιστεύω πως αυτά τα βήματα είναι καλό να γίνονται τη σωστή στιγμή. Όταν έχεις κάτι να πεις. Κάτι να περιγράψεις ή να εκφράσεις και όταν είσαι στο “ON” σαν πομπός αλλά και σαν δέκτης ενέργειας.

Το ολοκληρωμένο υλικό θα κυκλοφορήσει υπό κάποια μορφή;

Το project #prosopa δεν έχει αυτή τη στιγμή σκοπό να “ολοκληρωθεί”. Είναι μια απλή κατάθεση ιδεών. Δικών μου και του Βαγγέλη. Αυθόρμητες και αυτόνομες. Θα πάρει όποια μορφή προκύψει απο τον χρόνο και την εμπειρία μας μέσα σε αυτό.

Τι περιμένουμε μελλοντικά από εσένα;

Όσαν αφορά το συνθετικό κομμάτι σίγουρα το project αποτελεί δημιουργική προτεραιότητα για μένα, και τα πλάνα λένε πως απο Σεπτέμβρη θα κυκλοφορήσει το δεύτερο του κομμάτι. Κάθε συνέχεια του, δουλεύεται με απλό και χαλαρό τρόπο στο μυαλό μου και πραγματώνεται με την ίδια φιλοσοφία. Μουσικά βίωσα μια σεζόν με συνεργασίες και συμπράξεις που απόλαυσα με τη ψυχή μου. Με αυτές θέλω και σχεδιάζω να πορευτώ στο άμεσο μέλλον. Πράγματα ετοιμάζονται με σχήματα όπως οι Manouchedrome Trio που συνεργαζόμαστε χρόνια και τους χρωστάω πολλά, αλλά και με τη Μαρία Κηληαδόνη και τους αδερφούς Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη που με τιμούν πολύ με την αγάπη και τον σεβασμό που μου δείχνουν.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 34 editor@acappellawebradio.com
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΘΗΝΑ 12134
ΕΛΛΑΔΑ
210 5766 778
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
acappellawebradio.com

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

X

Acappellawebradio.com

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο