Now playing

sine

Λιζέτα Καλημέρη: "Παρατηρεί κανείς μια κουραστικά εμμονική προβολή και υπερκατανάλωση τηλεπροφίλ καλλιτεχνών και καλλιτεχνιζόντων. Δεν είναι κάτι που με απασχολεί και τόσο όμως. Απλά κλείνω την τηλεόραση."

By Δημοσιευμένο Σεπτεμβρίου 22, 2019

H Λιζέτα Καλημέρη, μια από τις πιο ιδιαίτερες καλλιτεχνικές παρουσίες της χώρας, λίγο πριν τη συναυλία της με τον Ορφέα Περίδη στο Κηποθέατρο Παπάγου, την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, μιλά στο Acappella Webradio για όσα έγιναν, όσα συνβαίνουν και για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Έχετε δηλώσει ότι πειραματίζεστε με νέα τραγούδια. Σε τι μονοπάτια θα κινηθείτε μετά τον δίσκο «Εν Φλύα»;

Έχω στα χέρια μου ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο τραγουδιών που είναι κυρίως ηλεκτρικά στον ήχο τους , οικεία ωστόσο με το μέχρι τώρα δισκογραφικό μου προφίλ και ταυτοχρόνως συμπληρωματικά. Θα μπορούσα να τα περιγράψω καλύτερα λέγοντας ότι συγγενεύουν με ακούσματα που έχω αγαπήσει και αφομοιώσει από την ευρύτερη Δυτική μουσική. Δεν θα ΄θελα να τους προσδώσω κάποια ταμπέλα που θα περιόριζε το προσωπικό στίγμα του δημιουργού τους, του φίλου και συνεργάτη μου Θωμά Πέτρου.

Το ραδιόφωνο πως έχει συμπεριφερθεί στη δισκογραφία σας;

Μέχρι το 2000 περίπου, στο διάστημα κατά το οποίο κυκλοφόρησαν οι δυο πρώτες δισκογραφικές μου δουλειές ("Πνοή του ανέμου" /Γ.Καζαντζής το 1994 και "Ζωή Λαθραία" / Μ.Χανιώτης το 1998),το ραδιόφωνο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να γίνουν γνωστά τα τραγούδια μου και να αγαπηθούν απ ΄τον κοσμο. Ένιωσα πολύ τυχερή τότε, καθώς μέσω του ραδιοφώνου συστήθηκα καλλιτεχνικά στην ελληνική μουσική πραγματικότητα. Γνώρισα πρόσωπα του ραδιοφώνου που αισθάνθηκα ότι είμαστε συμπορευτές και καλλιτεχνικά και ανθρώπινα. Το σπουδαίο ήταν πως οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί έπαιζαν τότε τα τραγούδια από ελεύθερη προσωπική επιλογή. Έπαιζαν αυτά που ξεχώριζαν και αγαπούσαν ή τουλάχιστον και αυτά. Δεν ήταν θέμα στεγνού promotion και εμπορικής σκοπιμότητας. Στη συνέχεια δυστυχώς αυτό το ραδιόφωνο έπαψε να υπάρχει. Το νέο status έπαψε να καλλιεργεί τη σχέση του κόσμου με το τραγούδι και ενδιαφέρθηκε στο εξής αποκλειστικά με την παραγωγή των ειδώλων της μουσικής βιομηχανίας. Εκτιμώ ως θετικό το ότι δεν ακούστηκαν οι επόμενες δισκογραφικές μου δουλειές από αυτό το ραδιόφωνο.

Ανάμεσα στα τραγούδια σας, θα επιλέγατε κάποιο το οποίο αδικήθηκε με την πάροδο των χρόνων;

Όπως είπα και στην προγούμενη ερώτηση, μετά τις δυο πρώτες δισκογραφικές μου δουλειές, εμποδίστηκε η σχέση αυτού του είδους τραγουδιών με τους ακροατές τους εξ'αιτίας κάποιας νέας στρατηγικής των ΜΜΕ γενικότερα. Και εγώ αλλά και ένα πλήθος ομοτέχνων μου συνεχίσαμε να δισκογραφούμε, αλλά ήταν σαν να κόπηκε το «ρεύμα»… όσον αφορά την επικοινωνία των τραγουδιών μας με τον κόσμο. Μέσα σε αυτή την συνθήκη νιώθω μάλλον πολύ τυχερή γιατί κάποια από τα τραγούδια που δισκογράφησα στη συνέχεια αξιώθηκαν να αγαπηθούν από μια μερίδα ακροατών, γεγονός που με συγκινεί και το απολαμβάνω μέχρι σήμερα στα live μου. Δεν μπορώ επομένως να επιλέξω κάποιο τραγούδι μου που αδικήθηκε, γιατί θα είναι σαν να αδικώ τα υπόλοιπα αδικημένα, είτε τα δικά μου είτε άλλων άξιων κατά την γνώμη μου συναδέλφων. Δεν έχει νόημα να παραπονιέται κανείς γιατί βράχηκε στη βροχή όπως και πολλοί άλλοι.

Πώς αντιμετωπίζετε τα "σημεία των καιρών" κατά τα οποία γίνεται έντονη και συχνή η παρουσία των καλλιτεχνών στην τηλεόραση;

Πράγματι, παρατηρεί κανείς μια κουραστικά εμμονική προβολή και υπερκατανάλωση τηλεπροφίλ καλλιτεχνών και καλλιτεχνιζόντων. Δεν είναι κάτι που με απασχολεί και τόσο όμως. Απλά κλείνω την τηλεόραση. Για μένα είναι το ίδιο ενοχλητικό με την υπερβολική προβολή οποιουδήποτε προϊόντος, είτε γίνεται αυτό για να γεμίσει το τηλεοπτικό νοηματικό κενό είτε για να τηλεκατευθύνει το καταναλωτικό κοινό. Ευτυχώς το τηλεχειριστήριο έχει κουμπάκι OFF.

Ποιο τραγούδι του Ορφέα Περίδη θα θέλατε να έχετε ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση;

Συνήθως όταν μου αρέσει ένα τραγούδι, μου αρέσει και η ερμηνεία του. Ειδικά στην περίπτωση του Ορφέα που αγαπώ και θαυμάζω ερμηνευτικά, δεν μου ΄ρχεται κανένα τραγούδι στο μυαλό για το οποίο να έχω σκεφτεί ότι θα ήθελα να το ΄χα πει και μάλιστα σε πρώτη εκτέλεση. Αντιθέτως και σε αυτά ακόμα που τραγούδησα σε δεύτερη εκτέλεση ("Ο φάρος", "Η φυλακή", "Όταν κοπάζει ο θόρυβος", "Αυτόν τον κήπο") , δεν νοιώθω ότι προσθεσα κάτι που τους έλειπε. Απλώς χάρηκα την εμπειρία της ερμηνείας τους και εγώ. Η πλάκα είναι ότι μου αρέσουν τόσο τραγουδισμένα από τον Ορφέα που εξακολουθώ να τα ακούω από τις δικές του πρώτες εκτελέσεις.

Πώς ήταν η μέχρι τώρα συνεργασία σας με τον Ορφέα Περίδη, με τον οποία θα εμφανιστείτε στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 23 Σεπτεμβρίου;

Στο Κηποθέατρο Παπάγου κλείνει ακόμα ένας σπουδαίος κύκλος συνεργασίας με τον Ορφέα Περίδη. Ο πρώτος ήταν το 2007 -2008 μαζί με την Μελίνα. Ήταν ένα μεγάλο και πλούσιο, σε καλλιτεχνική εμπειρία, διάστημα. Καρποφόρησε και μια πανέμορφη δισκογραφική δουλειά, το «Εν Φλύα», για την οποία καμαρώνω και του είμαι ευγνώμων για την προτίμηση και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε , υλοποιώντας με πολλή φροντίδα το όνειρό μου να δισκογραφήσω τραγούδια ενός καλλιτέχνη που εκτιμώ τοσο πολύ. Υπήρξε και ένα κομμάτι ταλαιπωρίας ή δυσχέρειας που είχε να κάνει με το εμπορικό πεδίο,την προώθηση δηλαδή αυτής της συνεργασίας ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερες εμφανίσεις, αλλά απ΄τη μια αυτό είναι σχετικό και απ την άλλη, ούτε εγώ ούτε ο Ορφέας διακρινόμαστε για τις ικανότητές μας σε ό,τι αφορά το εμπορικό κομμάτι που αυτονόητα "πάσχει" απ'τη φύση του όταν συναντιέται με το καλλιτεχνικό και αντιστρόφως. Η άνω τελεία της συνεργασίας μας την παρούσα στιγμή, με αφήνει ευχαριστημενη,"πλουσιότερη" σε ρεπερτόριο και σε εμπειρία, περήφανη για τα καινούρια μας τραγούδια , και πάντοτε φίλη και θαυμάστρια του Ορφέα όπως ήμουν και μέχρι τώρα.

Ο δίσκος «Εν Φλύα» κυκλοφορεί από το Όγδοο Music Group.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 34 editor@acappellawebradio.com
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΘΗΝΑ 12134
ΕΛΛΑΔΑ
210 5766 778
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
acappellawebradio.com

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

X

Acappellawebradio.com

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο