Now playing

sine

Γιάννης Χατζής : "Τα όνειρα είναι δωρεάν και αφορολόγητα"

By Δημοσιευμένο Ιουνίου 26, 2020

To «τράνζιτ» είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Γιάννη Χατζή και κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group.

Οι στίχοι, η μουσική και η ερμηνεία είναι του ίδιου, ενώ την παραγωγή και την ενορχήστρωση υπογράφουν ο Μανώλης Φάμελλος και ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης. Ο Γιάννης Χατζής επηρεασμένος από τη ξένη folk σκηνή και άλλα είδη μουσικής, δημιουργεί τραγούδια σε ελληνικό στίχο και πινελιές από τα αγαπημένα εγχώρια ακούσματα του. Με αφορμή αυτό το άλμπουμ, ο Γιάννης Χατζής μίλησε στο Acappella Webradio.

Πως ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας αυτού του digital album;

Η ιδέα γυρόφερνε για πολύ καιρό, πάρα πολύ ίσως. Το υλικό υπήρχε στα συρτάρια μου σε πολύ πρωτόλεια μορφή. Το έργο παρέμενε εσωστρεφές και ευχόμουν πάντα να καταφέρω να το στήσω σε καλή μορφή και έπειτα να το αφήσω να ταξιδέψει πια μακριά από εμένα, ίσως να απευθυνθεί κάπου αλλού και να μεταφέρει ένα κάποιο μήνυμα, νικώντας έτσι την εσωστρέφεια μου. Με τους φίλους, συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια και αρωγό το όγδοο φαίνεται να το καταφέραμε.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον Μανώλη Φάμελλο και τον Βαγγέλη Μαρκαντώνη;

Ο Μανώλης πριν πολλά χρόνια ήταν ο πρώτος που πλησίασα διαδικτυακά (εποχές myspace) και άκουσε τα τραγούδια μου, σχολιάζοντας ότι του άρεσαν. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και κάποτε τον ξαναβρήκα σε μια συναυλία του, οπότε πήρα το θάρρος και του έδωσα τα τραγούδια μου σε μια πιο παρουσιάσιμη μορφή. Τότε εκείνος με προσκάλεσε και με προκάλεσε να ανακαλύψω τι ήθελα να κάνω και ως που ήθελα να φτάσει αυτή η ιστορία. Στην ουσία μου άνοιξε την πόρτα και με καθοδήγησε σε όλη αυτή τη διαδρομή του δίσκου. Εκεί με «παρέλαβε» ο Βαγγέλης, ο οποίος είχε μια εξαιρετική ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να αποδίδει τις μουσικές ιδέες μου στο πώς οραματίζομαι τα κομμάτια, στήνοντας και ενορχηστρώνοντας τα, ένα προς ένα. Με βοήθησαν πολύ να ξεπεράσω την μουσική μου απειρία και συστολή και να νιώσω άνεση με το να τραγουδάω σε ένα στούντιο με μικρόφωνα, όργανα και άλλους γύρω μου, από εκεί που πριν ήμουν κάποιος που απλώς έγραφε τραγούδια με μια κιθάρα στο δωμάτιο του.

Υπήρξαν κομμάτια τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το υλικό;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν. Έγινε επιλογή των τραγουδιών ανάμεσα σε πολλά, λαμβάνοντας υπόψιν τη συνοχή του υλικού και το πόσο καλά νιώθαμε με το καθένα από αυτά, όταν πειραματιζόμασταν κατά τις ηχογραφήσεις. Θα έλεγα ότι τα κομμάτια που δεν συμπεριελήφθησαν, βάζουν ένα αστερίσκο στον πρώτο αυτό δίσκο, ότι κάποια μέρα ένας ή και περισσότεροι δίσκοι θα ακολουθήσουν.

Γιατί επέλεξες το digital album και όχι κάποια άλλη μορφή κυκλοφορίας;

Ήταν ένας βολικός τρόπος να ακολουθήσω και εγώ τη μόδα και τους μοντέρνους καιρούς. Αναρωτιέμαι πόσοι πια ακούν ένα CD ή έχουν ακόμα και ένα CD player ή πόσοι θα αγόραζαν ένα δίσκο σε απτή μορφή. Το διαδίκτυο κυριαρχεί και στη μουσική και από την άλλη είναι μια ευκολία για νέους καλλιτέχνες που ακόμα αναζητούν το κοινό τους μεγάλες προσδοκίες, αλλά το «μπάτζετ» τους είναι περιορισμένο.

Πως βίωσες τις ημέρες του εγκλεισμού στο εξωτερικό;

Ήταν όπως το βιώσαμε πολλοί ίσως παντού ολίγον σουρεάλ ταινία, μου θύμισε άσκηση διάσωσης, ότι όλοι παίζουμε σε κάποιο έργο έναν ρόλο. Το επάγγελμα μου είναι τέτοιο που δε μου επέτρεπε να δουλεύω από το σπίτι, οπότε καθημερινά μετακινόμουν από και προς τη δουλειά. Για την πλειοψηφία του κόσμου εδώ όμως, η τήλε-εργασία είναι πολλά χρόνια εμπεδωμένη στη Ολλανδία και δεν ήταν κάτι καινούριο. Νομίζω οι Ολλανδοί αντιμετώπισαν την κατάσταση με ψυχραιμία (λέξη προς λέξη μετάφραση cold blood) και χωρίς πανικό, ακόμα και πάνω στην έξαρση του ιού, όταν στις ειδήσεις ανακοίνωναν την απώλεια εκατοντάδων συμπολιτών τους σε μια και μόνο μέρα. Στις συζητήσεις μπορούσες να ακούσεις πως είναι πιο σημαντικό να διασωθεί η οικονομία γιατί αλλιώς θα χαθούν περισσότερες ζωές από εκείνες των ευάλωτων ή των ηλικιωμένων. Βλέπεις ψήγματα του καλβινισμού έντονα στην κουλτούρα τους, που εμείς θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε όλη αυτή τη στάση απλά κυνισμό, ενώ εκείνοι ωμό ρεαλισμό. Παρόλα αυτά, μου φαινόταν γνώριμα αστείο ότι στο αίθριο του κτιρίου που μένω, οι γείτονες μαζεύονταν όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο να πιουν μια μπύρα και να μιλήσουν, αλλά μόλις ο ένας έβλεπε τον άλλο στα σκαλιά, τότε όλοι ξαφνικά θυμούνταν να κρατούν αποστάσεις. Νομίζω κάπως αντίστοιχα θα συμπεριφερόμασταν και εμείς.

Τι σου λείπει από την Ελλάδα και τι όχι;

Αυτή είναι μια εύκολη ερώτηση, ίσως καθημερινά την απαντάω μέσα μου αντί προσευχής το βράδυ πριν κοιμηθώ. Λείπουν η οικογένεια, οι φίλοι, ο ήλιος και το τοπίο της, οι θάλασσες και τα βουνά της, οι κάμποι της, οι γνήσιοι άνθρωποι, η μουσική, το φαγητό της.

Με κρατούν μακριά αυτά που με οδήγησαν στην απόφαση να φύγω, αυτά που μου στερούσαν όλα τα παραπάνω ακόμα και όταν ήμουν στην πατρίδα. Τέτοια είναι η έλλειψη χρόνου και ευκαιριών, η αναξιοκρατία, η μοιρολατρία και η προσκόλληση σε ξεπερασμένες αντιλήψεις, ο ωχαδερφισμός, ένας ψευτο-συντηρητισμός και ψευτο-προοδευτισμός μαζί, το «δε βαριέσαι», το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» και το «να κοιτάς τη δουλίτσα σου». Δεν τα λες και λίγα.

Στα σχέδιά σου υπάρχει η ιδέα του μόνιμου επαναπατρισμού;

Φυσικά και υπάρχει σα σκέψη αλλά η υλοποίηση είναι αυτή που φαίνεται γρίφος με το πέρασμα του χρόνου. Το να αντικατασταθεί αυτή η σκέψη σε ανάμνηση και νοσταλγία είναι ένα ενδεχόμενο που όταν το σκέφτομαι με τρομάζει. Από την άλλη η ποιότητα ζωής εδώ που βρίσκομαι είναι καλή και οι ευκαιρίες που σου δίνονται για να εξελιχθείς δελεαστικές.

IMG_5097.JPG

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον, τόσο μουσικά όσο και σε γενικότερο επίπεδο;

Τα όνειρα είναι δωρεάν και αφορολόγητα. Ατέλειωτα όνειρα που πρακτικά συνοψίζονται στο να ανταμώνουμε με αυτούς που αγαπούμε, να δημιουργούμε, να εξελισσόμαστε, να είμαστε ευτυχείς και υγιείς, ψυχικά και σωματικά, κατά το ευδαίμον δηλαδή που έλεγαν οι αρχαίοι και με πολλή μουσική στο background soundtrack. Θα ήθελα σίγουρα να βγάλω ένα δίσκο με πολλή χιουμοριστική διάθεση και τα πιο αστεία τραγούδια μου και σίγουρα έναν πιο γκαζωμένο ροκ ύφος.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 34 editor@acappellawebradio.com
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΘΗΝΑ 12134
ΕΛΛΑΔΑ
210 5766 778
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
acappellawebradio.com

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

X

Acappellawebradio.com

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο