Now playing

sine

Ο Γιώργος Μητρογιαννόπουλος, για το νέο του δίσκο "Φωνάζει ο νους"

By Δημοσιευμένο Ιουνίου 04, 2018

Ο τραγουδοποιός Γιώργος Μητρογιαννόπουλος μας συστήθηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, με την κυκλοφορία του πρώτου cd single της 4ης Ακρόασης της Μικρής Άρκτου, όπου διακρίθηκε με το τραγούδι του "Ο Δράκος".

Μετά από δύο χρόνια περίπου από την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου "Λόγιας της σιωπής", ο Γιώργος Μητρογιαννόπουλος επιστρέφει με το δεύτερο προσωπικό του δίσκο, με τίτλο "Φωνάζει ο νους", που κυκλοφορεί από τη Modum records. Το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, είναι επηρεασμένο από την "Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ στην ερμηνεία των τραγουδιών πέρα από τον ίδιο, συμμετέχει η Γεωργία Κοκορίγκου. Ο λόγος στον ίδιο.

Πες μας λίγα λόγια για την πρόσφατη δουλειά σου, "Φωνάζει ο νους".

Σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά, επέλεξα να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό από τον προηγούμενο δίσκο ''Λόγια της σιωπής''. Κατ΄ αρχάς, ο δίσκος αυτός, αποτελεί μία θεματική ενότητα. Η έννοια «ξενιτιά» διατρέχει όλα τα κομμάτια του δίσκου με διαφορετικό κάθε φορά χαρακτήρα και περιεχόμενο. Η συγκεκριμένη λέξη μπορεί να αποτυπωθεί ερμηνευτικά με δύο τρόπους όπως το σκέφτομαι εγώ. Αρχικά, αφορά την πραγματική ξενιτιά των ανθρώπων που φεύγουν από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν για λόγους επιβίωσης. Επιπλέον, η δική μου ερμηνεία αφορά την εκούσια ξενιτιά του κάθε ανθρώπου προς ένα ελπιδοφόρο αύριο. Πρόκειται για πέντε τραγούδια στα περισσότερα από τα οποία, η μουσική και οι στίχοι είναι δικοί μου. Στο δίσκο υπάρχουν και δύο μελοποιημένα ποιήματα, ένα της Αγγελικής Ραυτοπούλου, το ''Συναξάρι'' και ένα του Ναζίμ Χικμέτ, σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου, το ''Η πιο όμορφη θάλασσα''. Το ομότιτλο τραγούδι ''Φωνάζει ο νους'' είναι επηρεασμένο από την "Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη. Στην ερμηνεία των κομματιών συμμετέχει και η Γεωργία Κοκορίγκου. Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Τάσου Σπετσιέρη.

Πώς προέκυψε η δημιουργία αυτού του συγκεκριμένου υλικού;

Η αιτία που επέλεξα να ασχοληθώ με το θέμα της ξενιτιάς , ένα διαχρονικό θέμα, είναι επειδή θεωρώ ότι τώρα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Επίσης, ένα άλλο θέμα που με απασχολούσε τα τελευταία χρόνια, ήταν η ελπίδα που χρειάζεται η κοινωνίας μας. Στόχος μου ήταν να ενασχοληθώ με αυτές τις δύο έννοιες με το δικό μου τρόπο. Όταν συγκέντρωσα το υλικό, μαζευτήκαμε αρχικά όλα τα παιδιά από την μπάντα και ξεκινήσαμε πρόβες, για να δώσουμε δομή και αισθητική διάσταση στα κομμάτια. Στη συνέχεια, ο Στέφανος Χατζηαναγώστου ανέλαβε τις ενορχηστρώσεις. Ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις σε διάφορα στούντιο και ο Άκης Κώτας έκανε όλη την επεξεργασία, μίξη και mastering στο σπίτι μου. Είναι θεωρώ μία ομαδική δουλειά που σε κάθε στάδιο της παραγωγής της, έπαιξαν σημαντικό ρόλο όλοι οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με αυτή.

32313939 2024170717654408 6976392052648968192 n

Το περιεχόμενο του δίσκου σου είναι κοινωνικοπολιτικό. Θεωρείς πως έλειπε κάτι τέτοιο από την ελληνική δισκογραφία;

Εγώ αυθόρμητα ξεκίνησα να γράφω τραγούδια που έχουν κοινωνικό περιεχόμενο. Ήθελα να μιλήσω για τον άνθρωπο που περνάει δυσκολίες και για τις αντιξοότητες της εποχής μας. Να πω πως έχουμε λόγο για αυτά που δικαιούμαστε και πως δεν πρέπει να παραιτούμαστε. Να μιλήσω για αυτόν που ξενιτεύεται και διώκεται. Για εκείνον που νιώθει πως δεν ανήκει πουθενά ή και για εκείνον που επιθυμεί να ανήκει αλλά να μη γίνεται αποδεκτός. Είναι πράγματα που ήθελα να επικοινωνήσω και να μοιραστώ με τον κόσμο. Είναι θέματα πιστεύω που αφορούν και προβληματίζουν κάθε άνθρωπο και μέσω της τέχνης, ασυνείδητα παίρνουν διαφορετική μορφή από τη συνηθισμένη. Η τέχνη πιστεύω μπορεί να προηγηθεί μίας δράσης. Μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων και ψυχαγωγίας αλλά και ως όχημα διεκδίκησης. Για μένα, χρέος της μουσικής είναι να προβληματίσει, να αφυπνίσει αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Επομένως, πιστεύω πως ακόμα και αν δεν υπάρχει έφορο έδαφος, καλούμαστε εμείς να το διαμορφώσουμε.

Πώς αντέδρασαν οι ακροατές στη νέα σου δουλειά;

Γενικότερα έχουμε ακούσει πολύ καλά σχόλια για το υλικό (μουσική, στίχους, παραγωγή κτλ) , αλλά δε μπορώ να έχω σαφή εικόνα για την εντύπωση που έχει κάνει στο κόσμο 100%. Αυτό που μπορώ να μεταφέρω είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην παρουσίαση του δίσκου στην μουσική σκηνή ''Σφίγγα'', όπου ήταν η πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία που ήρθαμε σε επαφή με τους ακροατές .Το κλίμα ήταν πολύ ζεστό και ένοιωθα σαν να ήθελε ο κόσμος να αφουγκραστεί αυτά που θέλαμε να τους πούμε. Ένοιωσα πως ο κόσμος που μας ακολουθεί είναι συνειδητοποιημένος και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Ήταν μία δυναμική βραδιά γεμάτη συναισθήματα και αλληλεπιδράσεις.

Μίλησέ μας για τη συνεργασία σου με τη Γεωργία Κοκορίγκου.

Τη Γεωργία Κοκορίγκου τη γνώρισα πριν δέκα χρόνια. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από κοινού κάτι καινούργιο. Η κοινή αγάπη μας για τη μουσική και το ταίριασμα των φωνών μας πιστεύω αποτελούν τη βάση για τη σταθερή συνεργασία μας. Το πάθος της και η ψυχή της όταν τραγουδάει πιστεύω ότι είναι το δυνατό της σημείο επίσης , θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο ταλέντο που θα αναδειχτεί τα επόμενα χρόνια.

30707786 1984802648257882 1067473621607380746 n

Φωτογραφία: Τάσος Σπετσιέρης

Ετοιμάζεις κάτι αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο, έχουμε επικεντρωθεί στη διάδοση του καινούργιου δίσκου μέσα από μουσικές παραστάσεις είτε με μεγάλα μουσικά σχήματα όπως παίξαμε στην μουσική σκηνή Σφίγγα, είτε και με μικρότερα ακουστικά σχήματα όπως αυτό που θα εμφανιστούμε στις 30 Ιουνίου στο '' Μουσικό κουτί''. Στα σχέδια μας είναι να ηχογραφήσουμε και να ανεβάσουμε στο διαδίκτυο, κάποιες διασκευές αγαπημένων κομματιών ,μου έχουμε φτιάξει με την δικιά μας αισθητική σε ενορχήστρωση του Στέφανου Χατζηαναγνώστου.

Μελλοντικά, ως ακροατές, τι να περιμένουμε από εσένα; Θα ήθελες να κινηθείς προς κάτι συγκεκριμένο;

Μελλοντικά θα επιθυμούσαμε να συνεχίσουμε από κοινού τη συνεργασία μας με τη Γεωργία Κοκορίγκου. Στις προθέσεις μας όμως, είναι η συνεργασία μας και με άλλους καλλιτέχνες που έχουν τις ίδιες σκέψεις και ανησυχίες με εμάς τον ερχόμενο χειμώνα.

MediaΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 34 editor@acappellawebradio.com
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΘΗΝΑ 12134
ΕΛΛΑΔΑ
210 5766 778
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
acappellawebradio.com

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

X

Acappellawebradio.com

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο