Now playing

sine

Ο Θοδωρής Καρέλλας, μελοποιεί 'Ελληνες ποιητές

By Δημοσιευμένο Νοεμβρίου 02, 2018

Είναι ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης, και ετοιμάζει έναν υπέροχο δίσκο, με καλό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον υλικό. Πρόκειται να τον παρουσιάσει τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στο του Σταυρού του Νότου plus.

Ο Θοδωρής Καρέλλας, μίλησε στην Ιωάννα Μπρατσολιά για το πριν, το μετά, και κυρίως το τώρα.

Τι είναι για εσένα η "Δοκιμασία", γενικά και ειδικά;

Λοιπόν, πάντα προσπαθώ να βρίσκω για τους τίτλους δίσκων μου λέξεις, που οι έννοιες τους να μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους, να είναι αλληγορικές και αν γίνεται και διαχρονικές: να φτάνουν από πολύ μακριά και να τραβούν πολύ μακριά, όπως έγραψε και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Το όνομα του ποιητή δεν το αναφέρω τυχαία. Η ''δοκιμασία'' για εμένα συμβολίζει και την ίδια τη ζωή και τη δυαδικότητα της, το φως και το σκοτάδι. Από την πρώτη μέρα που γεννιόμαστε μέχρι και την τελευταία, η κάθε μία μέρα, η κάθε στιγμή, το κάθε γεγονός, το κάθε τι που βιώνουμε, αισθανόμαστε, κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε εκτός των άλλων είναι και μία εξερεύνηση, μια πρόκληση, αλλά και κάτι, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε χωρίς να θέλουμε, διαρκώς και ακατάπαυστα μέχρι το τέλος της διαδρομής μας. Έτσι το αντιλαμβάνομαι ή όπως γράφει ο Κώστας Καρυωτάκης : "Είναι στον ουρανό μια σιδερένια μια μεγάλη πυγμή, που δεν συντρίβει μα τιμωρεί, κι αδιάκοπα πιέζει". 

Όμως αυτή την πραγματικότητα την κρατάω για εμένα, γιατί υπάρχουν πολλές ακόμη πραγματικότητες πιο γενναίες και ''ακριβές''. Ακριβώς εδώ και ειδικά θα αναφερθώ στην πραγματικότητα του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου, "Δοκιμασία", που αποτελεί και τον γενικό τίτλο του δίσκου. Γράφει ο ποιητής: "Κάθε λουλούδι έχει την θέση του στον ήλιο/κάθε άνθρωπος έχει ένα όνειρο/κάθε άνθρωπος έχει έναν ουρανό πάνω απ’ την πληγή του/και ένα μικρό παράνομο σημείωμα της Άνοιξης μέσα στην τσέπη του". Αυτή η έννοια με εκφράζει πολύ, σχεδόν με συγκλονίζει και αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω μέσω του τραγουδιού. Ειδικά τώρα, η Δοκιμασία είναι ένας κύκλος τραγουδιών, μια προσωπική μελέτη – εργασία μακράς περιόδου για μένα που ξεκίνησε από τα πρώτα εφηβικά μου χρόνια, περίπου το 1997, δηλαδή πριν 21 χρόνια. Στην αρχή δεν την ονόμαζα.

Ο τίτλος ήρθε πολύ πρόσφατα. Άλλωστε τότε ούτε εργαζόμουν, ούτε μελετούσα κάτι συγκεκριμένο, καθότι δεν υπήρχε και κάποιος συγκεκριμένος σκοπός παρά μόνο η ανάγκη για γνώση και λύτρωση. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, βρήκα μέσα στην ποίηση έναν άλλο κόσμο σε μια άλλη διάσταση με μαγική σχεδόν δύναμη, που μου έδειχνε δρόμους, τρόπους και από την οποία αντλούσα γνώση και με βοηθούσε να διαμορφώνω απόψεις και θεωρίες, να φιλοσοφώ και να εμβαθύνω στην φιλοσοφία, την ιδεολογία και τη στάση μου προς την ζωή. Θέλω να πω ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην μέχρι τώρα διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μου. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα! Τέλος να πω ότι αυτός ο κύκλος τραγουδιών όλης αυτής της περιόδου αριθμεί περίπου 50 τραγούδια. Άλλα είναι ολοκληρωμένα και κάποια άλλα είναι κοντά στην τελική τους μορφή. Έτσι, η "Δοκιμασία" θα αποτελείται από πέντε μέρη ίσως και παραπάνω. Επί τη ευκαιρία, λοιπόν, και επίσημα ανακοινώνω πως το πρώτο μέρος της Δοκιμασίας θα το τραγουδήσει ο Θανάσης Χουλιαράς εξ ολοκλήρου, ενώ την ενορχήστρωση, την παραγωγή και την καλλιτεχνική επιμέλεια αυτού την αναλαμβάνει ο Δημήτρης Ανδρονιάδης. Και ένα εκ των προτέρων ευχαριστώ στους μουσικούς και λοιπούς συντελεστές, αφανείς ήρωες!

Από ποιους ποιητές θα ακούσουμε ποιήματα, μελοποιημένα από εσένα, στο Σταυρό του Νότου την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου;

Θα σας παίξουμε ποιήματα του "ρομαντικού" Καρυωτάκη, του "αποκαλυπτικού’" και "αντάρτη" – για εμένα – Κωστή Παλαμά, τον οποίο θεωρώ φυσικά ποιητή παγκόσμιας εμβέλειας, του "νοσταλγικού" και "αδικημένου" Κώστα Ουράνη, του Ποιητή (με κεφαλαίο) Γιάννη Ρίτσου που, όπως είχε πει ο Κωστής Παλαμάς – και δεν είναι καθόλου τυχαίο – "Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις", του "ευαίσθητου" και "ερασιτέχνη" Μενέλαου Λουντέμη, του "θλιμμένου" και "αγωνιστή" Φώτη Αγγουλέ, του "μοναδικού" Κωσταντίνου Καβάφη, του "μυστήριου" Ναπολέοντα Λαπαθιώτη κ.α Τα επίθετα που αποδίδω στον καθένα είναι οι προσωπικές μου σκέψεις προς εκείνους. Είναι τα ονόματα που τους έδωσα ύστερα από τη μελέτη που έχω κάνει πάνω στα ποιήματά τους και τις βιογραφίες τους. Πηγάζουν από τα συναισθήματα που μου προκάλεσαν, όλα μαζί, που καταγράφηκαν μέσα μου, έγιναν μελωδίες και στην συνέχεια ολοκληρώθηκαν. Γίνανε τραγούδια.


Γιατί επέλεξες τον Θανάση Χουλιαρά, την Πολυξένη Καράκογλου, την Αμέρισσα Φτούλη και τον Γιώργο Γεωργακάκη στις ερμηνείες;

Ο Θανάσης Χουλιαράς - εγώ τον αποκαλώ Νάσο, νομίζω ότι του πηγαίνει πιο πολύ- είναι ένας ροκ σταρ. Εκτός του ότι έχει άψογη τεχνική, μεγάλη έκταση και καταπληκτικό όγκο, έχει μια ενέργεια και έναν αέρα πάνω στη σκηνή που σε παίρνει μαζί του. Ως τραγουδιστής των KollektivA τα πηγαίνει περίφημα, αλλά δυστυχώς για την περίπτωση του τον αδικεί η ελληνική γλώσσα. Κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε άνετα να είναι ο τραγουδιστής μεγάλου συγκροτήματος στο εξωτερικό. Επίσης, είναι πανέξυπνος και ανοιχτός σε καθετί νέο σε σχέση με την τέχνη. Φανταστείτε τώρα αυτόν τον τύπο να μας τραγουδάει λυρικό τραγούδι. Είναι το κάτι άλλο! Η Πολυξένη Καράκογλου έχει μια πεντακάθαρη, αλλά και συνάμα βαθιά φωνή με πολύ όγκο και παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει ωραίες κουρδισμένες χαμηλές νότες. Είναι μουσικός, παίζει πιάνο και συνθέτει πολύ ωραία τραγούδια. Επίσης ερμηνεύει με πολύ ουσιαστικό τρόπο δύσκολα θέματα και έννοιες σε ό,τι αφορά στον λόγο. Λάμπει! Έτσι, επειδή μπορεί! Έχει άστρο που λέμε! Η Αμέρισσα Φτούλη είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού, τραγουδίστριας. Καταρχάς, την εκτιμώ επειδή είναι ιδιαίτερα συνεπής, επειδή εργάζεται πολύ, κάνει πολύ ωραίες δεύτερες φωνές - μόνο οι πολύ καλοί τραγουδιστές μπορούν και έχουν αυτό το προνόμιο - βέβαια είναι καθηγήτρια φωνητικής. Επίσης μια εξαιρετικά κουρδισμένη φωνή. Τέλος, παρότι έχει βελούδινη χροιά και ιδιοσυγκρασία, μπορεί και ερμηνεύει με μεγάλη ευκολία διαφορετικά είδη τραγουδιών. Ο Γιώργος Γεωργακάκης θεωρώ ότι είναι μια πολύ σοβαρή περίπτωση τραγουδιστή και σπάνια. Είναι από εκείνες τις φωνές που τις ανακαλύπτεις τυχαία κάποια στιγμή, αν έχει τύχει να κάνουν στούντιο, και λες, τι γίνεται ρε παιδιά; Πού ήταν αυτός; Ο ακροατής χρειάζεται χρόνο για να τον καταλάβει. Άκρως συγκινητική φωνή, αυθεντική και κατά έναν περίεργο τρόπο, ‘’ξύλινη’’ και παράλληλα λυρική. Πώς γίνεται αυτό δεν το γνωρίζω. Μου αρέσει, γιατί είναι και σεμνός από τη φύση του.

Από τη συνεργασία με τον Jk One και το δίσκο "Ένας όρθιος άνθρωπος", στη "Δοκιμασία". Πως έγινε αυτή η μετάβαση καλλιτεχνικά μέσα σου;

Ο "όρθιος άνθρωπος" ήταν ένας δίσκος, όπου είχα την ανάγκη περισσότερο να πω: Είμαι εδώ! Ακούστε με! Δηλαδή όχι να ακούσετε εμένα αλλά τα τραγούδια, καθώς γράφτηκαν σε μια αντικειμενικά δύσκολη περίοδο για την χώρα και γενικότερα για τον κόσμο, όπως και τώρα. Ένας κατά βάση εξωστρεφής δίσκος, τουλάχιστον όπως εγώ τον εκτιμώ. Θέλησε να τα πει στα μούτρα και καθώς παίρνω απόσταση από αυτόν, έχω την εντύπωση ότι ακόμα τα λέει. Ευχαριστώ τον Γιάννη Κρανιώτη (jk one) που πίστεψε σε αυτό το έργο αλλά και με εμπιστεύτηκε, όπως και όλους τους συνδημιουργούς – συνοδοιπόρους για αυτό αλλά και την κάθε τους στήριξη και βοήθεια. Από κει και πέρα, έχουμε βάλει στόχο να κάνουμε ακόμα έναν δίσκο μαζί. Για να δούμε αν θα τα καταφέρουμε! Όπως καταλαβαίνεις, πάντως, και από την παραπάνω απάντησή μου, η "Δοκιμασία"  υπήρχε χρόνια πριν τον όρθιο άνθρωπο, άρα, η μετάβαση έγινε από την ‘’Δοκιμασία’’ στον δίσκο ‘’ Ένας όρθιος άνθρωπος’’, απλώς ο τελευταίος κυκλοφόρησε νωρίτερα. Οπότε, πρώτα ‘’δοκίμασα’’με τον όρθιο άνθρωπο για να δω καταρχήν αν μπορώ να "σταθώ όρθιος". Τώρα, μένει να καταφέρω να περπατήσω έτσι.

Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα, ποιο θα ήταν αυτό;

Ο πόλεμος να μετατραπεί σε ειρήνη, σε όλα τα επίπεδα. ''Μέσα και έξω''.

Ποιο ποίημα από αυτά που θα ακούσουμε την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, σε αγγίζει περισσότερο και γιατί;

Το κάθε ένα ποίημα κατέχει εντελώς ξεχωριστή θέση μέσα μου και δεν το λέω καθόλου τυπικά, το αντίθετο. Έχω προσωπική σχέση με το καθένα και γι' αυτό τον λόγο είναι σχεδόν ακατόρθωτο για μένα να επιλέξω ένα και μοναδικό. Τις τελευταίες μέρες πάντως, σιγοτραγουδώ το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη "Είμαστε κάτι". Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες. Ο άνεμος, όταν περνάει, στίχους, ήχους παράφωνους ξυπνάει, στις χορδές που κρέμονται σαν καδένες. Είμαστε κάτι απίστευτες αντένες...

Υ.γ. Ευχαριστώ πολύ εσένα, τις εύστοχες ερωτήσεις σου και το - Acappella WebRadio - για την συνέντευξη, γιατί με αυτό τον τρόπο είχα την ευκαιρία να προωθήσω την παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου στο Σταυρό του Νότου plus αλλά και να εκφράσω κάποιες από τις απόψεις μου.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 34 editor@acappellawebradio.com
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΘΗΝΑ 12134
ΕΛΛΑΔΑ
210 5766 778
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
acappellawebradio.com

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

X

Acappellawebradio.com

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο