Now playing

sine

Οι USURUM για τη συνεργασία τους με τη Μάρθα Φριντζήλα, και όχι μόνο

By Δημοσιευμένο Δεκεμβρίου 18, 2018

Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου,  οι USURUM,  καθόλου επηρεασμένοι από το καταθλιπτικό κλίμα των Χριστουγέννων και της πόλης, θα παρουσιάσουν ένα εορταστικό πρόγραμμα στο club του Σταυρού του Νότου, παρέα με τη μοναδική Μάρθα Φριντζήλα.

Οι USURUM μίλησαν με την Ιωάννα Μπρατσολιά, για όσα έκαναν, κάνουν και θα κάνουν. Διαβάστε τους, ενώ ετοιμάζεστε να κλείσετε τα εισιτήριά σας για την επικείμενη εμφάνισή τους.

Πώς φτιάχνεται κάθε φορά ένα πρόγραμμα των Usurum;

Πάντα η προτεραιότητα για να στηθεί το εκάστοτε πρόγραμμα, είναι τα δικά μας κομμάτια. Αυτά είναι που θέλουμε πιο πολύ να επικοινωνούμε στον κόσμο. Συνήθως τα περισσότερα που βάζουμε στο πρόγραμμα είναι τα καινούρια μας, αλλά υπάρχουν και κάποια παλιότερα αγαπημένα ή ξεχασμένα, που μας έχουν λείψει και τα χωράμε. Έπειτα, διαλέγουμε κομμάτια άλλων δημιουργών που ζηλεύουμε και θα θέλαμε να είχαν γραφτεί απ'τα χέρια μας. Μέσα σ'αυτά είναι και τα παραδοσιακά. Και κάπως έτσι, περνάει η ώρα και φτάνουμε στο τέλος της βραδιάς.

"Μη & Δεν", ο τρίτος σας δίσκος είναι γεγονός, και κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Πώς δημιουργήθηκε το υλικό αυτού του δίσκου, τον οποίο πολλοί ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλους;

Το υλικό αποτελείται από τραγούδια που γράφτηκαν κατά κύριο λόγο τα τελευταία 2 χρόνια. Στην αρχή, η αλήθεια είναι πως είχαμε μια συστολή, καθότι είχαν μια παραπάνω εξωστρέφεια σε σχέση με τα προηγούμενα τραγούδια μας. Σιγά σιγά όμως συνειδητοποιήσαμε, πως σε αυτή τη φάση που βρισκόμασταν, είχαμε την ανάγκη να εκφραστούμε με αυτόν τον τρόπο. Θα ήταν κάπως υποκριτικό αν αγνοούσαμε αυτή την πλευρά μας. Από κει και πέρα, η όλη διαδικασία της παραγωγής του δίσκου κύλησε τελείως αβίαστα. Καταφέραμε για πρώτη φορά να μαζευτούμε όλοι μαζί για 15 μέρες μέσα σε ένα δωμάτιο κι αρχίσαμε να γράφουμε ένα ένα τα κομμάτια, αυστηρά με ό,τι υπήρχε μέσα στο δωμάτιο. Παίξαμε όλα τα όργανα, μόνοι μας, ό,τι μπορούσε ο καθένας. Με αυτόν τον τρόπο αναγκαστήκαμε να βρούμε λύσεις για σημεία όπου θα θέλαμε κάποιο πνευστό ή οποιοδήποτε άλλο όργανο που δεν μπορούμε να παίξουμε, οπότε όλο αυτό λειτούργησε πολύ δημιουργικά, ωθώντας μας κάποιες φορές να χρησιμοποιήσουμε παιχνίδια και οικιακά σκεύη στην ενορχήστρωση. Μοναδικό μας κριτήριο, να κρατήσουμε τα κομμάτια που μας ικανοποιούσαν απόλυτα. Δηλαδή, δεν είπαμε ότι έχουμε 10 κομμάτια και πάμε να δούμε πως θα τα ενορχηστρώσουμε. Δεν είπαμε καν οτι πάμε να βγάλουμε δίσκο. Θέλαμε απλά να επικοινωνήσουμε μέσω της μουσικής, να βρεθούμε σε ένα κοινό σημείο, να πειραματιστούμε και όπου μας βγάλει. Κομμάτι το κομμάτι όμως, φασούλι το φασούλι, ξαφνικά βρεθήκαμε με έναν έτοιμο δίσκο.

Οι νέοι καλλιτέχνες, είναι παραπάνω από όσους μπορεί να διαχειριστεί η σύγχρονη μουσική πραγματικότητα, ή η μουσική βιομηχανία δε δίνει στους νέους το χώρο που θα έπρεπε;

Είναι βέβαιο πως οι νέοι καλλιτέχνες δεν είναι παραπάνω από όσους μπορεί να διαχειριστεί η σύγχρονη μουσική πραγματικότητα. Κι ούτε ποτέ θα είναι. Οι καλλιτέχνες διαμορφώνουν ποσοτικά την μουσική πραγματικότητα κι όχι το αντίστροφο. Τώρα σε σχέση με τον χώρο που δίνει η μουσική βιομηχανία στους νέους, η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Σίγουρα δεν είναι ίσα καταμερισμένος. Υπάρχουν καμιά δεκαριά καλλιτέχνες που προβάλλονται υπέρ το δέον και οι υπόλοιποι είναι στην αφάνεια. Αυτό εν τω μεταξύ δεν συνδέεται απαραίτητα με την απήχηση που έχουν στα live τους. Όμως πρέπει να εξετάσουμε και ποια είναι αυτή η βιομηχανία. Οι δισκογραφικές εταιρίες που παραπαίουν; Τα ραδιόφωνα που παίρνουν εντολές για το ποια κομμάτια θα παίξουν από τις δισκογραφικές που παραπαίουν και τα βάζουν σε λίστες; Είναι μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση. Ποιος ξέρει; Σε 10 χρόνια μπορεί να μην υπάρχει τίποτα απ'όλα αυτά. Η μουσική όμως, θα είναι εκεί.. Ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να επικοινωνεί το υλικό του μέσω ίντερνετ. Σίγουρα είναι δύσκολο, γιατί το περιβάλλον του ίντερνετ είναι υπερβολικά χαοτικό και πολλά πράγματα χάνονται, όμως υπάρχουν και κάποια θετικά σε όλο αυτό. Ας πούμε, πλέον δεν έχουμε κάποιον μεσάζοντα πάνω απ'το κεφάλι μας, να παριστάνει τον τροχονόμο και να υποδεικνύει τι αξίζει να κυκλοφορήσει και τι όχι. Δεν υπάρχει κάποιος να σου υποδείξει τι είναι εμπορικό και τι όχι. Όλα λειτουργούν απευθείας. Η ανάγκη δημιουργεί πάντα τα πιο σύντομα μονοπάτια.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τη Μάρθα Φριντζήλα;

Με τη Μάρθα έχουμε μια σχέση που πηγαίνει πίσω στο 2010 όταν και υπήρξαμε, σχεδόν σύσσωμοι οι Usurum, μαθητές της στα θεατρικά σεμινάρια που έκανε με τον Βασίλη Μαντζούκη στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Εμείς βέβαια την γνωρίζαμε και τη θαυμάζαμε από πριν μέσα από το έργο της. Με αρχή λοιπόν τα σεμινάρια, χτίστηκε μια σχέση μαθητών - δασκάλου αλλά και μία αλληλοεκτίμηση. Και αυτό όχι με τη στενή έννοια του όρου "δάσκαλος". Δεν ήταν μόνο μαθήματα αυτά που πρακτικά μας παρέδωσε, αλλά ήταν για μας μάθημα η σχέση της Μάρθας με την τέχνη. Οι επιλογές της, το αισθητικό της κριτήριο, οι προτάσεις της. Τον Ιούλιο που μας πέρασε λοιπόν μας κάλεσε να κάνουμε μια συναυλία στο Αττικό σχολείο αρχαίου δράματος το οποίο επιμελείται και διοργανώνει κάθε χρόνο στην Ελευσίνα. Εκεί ειπώθηκε κι από τις δύο πλευρές ότι θα ήταν όμορφο να συνεργαστούμε σε κάποια φάση. Νιώσαμε πως τώρα είναι μια κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό κι έτσι κανονίστηκε.

Τι έχει η Μάρθα Φριντζήλα που την κάνει ξεχωριστεί στον μουσικό χώρο;

Όπως προείπαμε, για μας η Μάρθα έχει υπάρξει από τους 2-3 πιο καθοριστικούς δασκάλους μας στη μουσική αλλά και στη γενικότερη αντιμετώπιση της τέχνης. Αρχικά είναι η ίδια μια αιώνια μαθήτρια καθώς έχει πάθος με το να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Το ρεπερτόριο της επίσης είναι ασύλληπτου όγκου. Έχει μελετήσει τόσο την ελληνική παραδοσιακή μουσική, όσο και τις παραδόσεις πολλών άλλων τόπων.Την ελληνική και ξένη τραγουδοποιΐα, την ποπ, τη ροκ κουλτούρα και τα πιο σύγχρονα ρεύματα τέχνης. Επίσης μας αρέσει πολύ ο τρόπος που αντιμετωπίζει την τραγουδιστική της ιδιότητα. Είναι μια τραγουδίστρια που ενώ έχει μια καταπληκτική φωνή, ποτέ δεν αντιμετωπίζει τα τραγούδια ως μέσο ανάδειξης των φωνητικών της δυνατοτήτων και της ερμηνείας της (όπως γίνεται με τις περισσότερες σύγχρονες τραγουδίστριες), αλλά χρησιμοποιεί τη φωνή της ως μέσο για την ανάδειξη των τραγουδιών. Χρησιμοποιεί τον εαυτό της ως δοχείο μεταφοράς της μουσικής και της ιστορίας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Οι περισσότερες συναυλίες μας για τη σαιζόν, για Αθήνα και κάποιες επαρχίες, έχουν ήδη κλείσει και θα ανακοινώνονται σταδιακά από την σελίδα μας στο facebook. Υπάρχει και καινούριο υλικό, το οποίο σιγά σιγά θα ενσωματώνεται στα live μας, όμως δισκογραφικά, αργούμε ακόμα.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 34 editor@acappellawebradio.com
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΘΗΝΑ 12134
ΕΛΛΑΔΑ
210 5766 778
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
acappellawebradio.com

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

X

Acappellawebradio.com

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο