Now playing

reportaz

Είδαμε την "Κουζίνα" σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, και θα την ξαναδούμε.

By Δημοσιευμένο Οκτωβρίου 15, 2018

Τα Αθηναϊκά Θέατρα παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διάσημο έργο του διακεκριμένου Άγγλου συγγραφέα Arnold Wesker "Η Κουζίνα", σε μετάφραση, προσαρμογή και σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, στο θέατρο Αποθήκη.

"Δουλεύουμε όλη μέρα και δεν μας φτάνουν για να ζήσουμε.
Δουλεύουμε όλη μας τη ζωή εδώ μέσα.
Μια μέρα εσύ θα φύγεις. Κι εγώ θα φύγω.
Η κουζίνα όμως θα είναι πάντα εδώ."

Το Σάββατο 13 Οκτώβρη, αποφάσισα να περπατήσω από το σπίτι μου, μέχρι το Θησείο, όπου βρέθηκα έξω από το Θέατρο Αποθήκη. Γνωρίζοντας ότι στο έργο "Η Κουζίνα", εκτός από τη συμμετοχή του Γιώργου Νανούρη, εμφανίζονται έντεκα νέοι πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί, μπήκα μέσα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σκηνές ωμότητας, απανθρωπιάς, σκηνές καθημερινότητας, σκηνές στις οποίες σκιαγραφείται το απωθητικό και σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας στον εργασιακό χώρο, της καταπίεσης, του ρατσισμού, της ομοφοβίας, των αγωνιών, αλλά και της άλλη πλευράς της ζωής, αυτή της αγάπης, αυτή της αλληλοκατανόησης και της αλληλοϋποστήριξης των ανθρώπων, και εν προκειμένω των συναδέλφων που, λόγω της καθημερινότητας, κοντεύουν να εξαφανιστούν, περνάνε μέσα σε μιάμιση ώρα από μια σκηνή, και σε αυτό σημαντικότερο ρόλο παίζει ο τρόπος προσέγγισης του έργου από τους ηθοποιούς. Εκεί έξω οι νέοι έχουν ταλέντο. Εκεί μέσα, όμως, στην κουζίνα, οι νέοι ξεδιπλώνουν όσα έχουν κι όσα είναι, και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

Όλη η ζωή, περνάει από μια κουζίνα. Όλα τα στάδια στη ζωή ενός ανθρώπου περνάνε από μια κουζίνα. Έντεκα νέοι άνθρωποι αποδίδουν ανέλπιστα ικανοποιητικά και εντυπωσιακά την πραγματικότητα. Τα παιδιά σε κάνουν να νιώθεις μέρος της κουζίνας. Σας ακούγεται γραφικό; Κάθε άλλο. "Η Κουζίνα" πιστεύω ανήκει στις παραστάσεις τις χρονιάς.

Από το συγχρονισμό τους μέχρι τις ερμηνείες τους, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ήδη φτασμένους ηθοποιούς. Το αντίστροφο είναι πιο πιθανό. Κατ'εμέ πάντα.

Να πάτε να τους δείτε. Εμείς εδώ στον ακαπέλα, ήδη ετοιμαζόμαστε να πάμε και να ξαναπάμε. Ραντεβού στην "Κουζίνα".

"Δουλεύουμε όλη μέρα και δεν μας φτάνουν για να ζήσουμε.
Δουλεύουμε όλη μας τη ζωή εδώ μέσα.
Μια μέρα εσύ θα φύγεις. Κι εγώ θα φύγω.
Η κουζίνα όμως θα είναι πάντα εδώ."

Παίζουν οι: Μαρία Αθητάκη, Μοσχούλα Ατσιδαύτη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Απόστολος Καμιτσάκης, Φίλιους-Μιχαήλ Κανάκης, Χρήστος Καρνάκης, Τάσος Κορκός, Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριος Ράμμος, Σταύρος Τσουμάνης

Τα κοστούμια είναι του Λάζαρου Τζοβάρα και το σκηνικό με τους φωτισμούς του Γιώργου Νανούρη

Φωτογραφίες παράστασης : Νίκος ΠανταζάραςΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 34 editor@acappellawebradio.com
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΘΗΝΑ 12134
ΕΛΛΑΔΑ
210 5766 778
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
acappellawebradio.com

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

X

Acappellawebradio.com

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο