Now playing

piso

Ο Γιάννης Βασιλόπουλος, για το "Μαξιλάρι"

By Δημοσιευμένο Μαΐου 30, 2018

Ο Γιάννης Βασιλόπουλος, για πολλούς είναι ο Γιάννης Βασιλόπουλος. Για εμένα ευτυχώς είναι ο Γιάννης μου, και πολλά άλλα που δε μεταφέρονται δημόσια. Το ίδιο ισχύει και για τον Σπύρο Παρασκευάκο.

Οι δυό τους, έφτιαξαν το δίσκο "Τρίτη έξοδος", τον οποίο και ερμηνεύει η Δήμητρα Σελεμίδου. Ο Γιάννης μου λοιπόν, όταν του είπα να μου γράψει την ιστορία πίσω από ένα από τα κομμάτια του, επέλεξε το "Μαξιλάρι". Τον θαυμάζω γιατί ποτέ δε μένει στο προφανές, όπως σε αυτή την περίπτωση δεν επέλεξε το "Μαμά,μπαμπά". Διαβάστε την ιστορία πίσω από αυτό το υπέροχο τραγούδι, όπως ο ίδιος την αποτυπώνει.

"2016, λίγο μετά το αίσιο τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο κύκλος του σχολείου, και της παιδικότητας αυτού, κλείνει. Η Τρίτη έξοδος, άτιτλη τότε, συζητιέται για περισσότερο από τρία χρόνια. Οι πιο πολλοί στίχοι έχουν ήδη γραφτεί, όταν έρχεται το ναι από τον Σπύρο Παρασκευάκο, για να συνθέσει τη μουσική για δύο - τρία κομμάτια. Οι συζητήσεις γίνονται επιτέλους πραγματικότητα. Πρώτα τα Συννεφιασμένα βλέμματα, μετά η Κρεμάστρα, το Κουτάβι. Ο δίσκος αρχίζει να αποκτά μορφή.

Ο Σπύρος έρχεται για να μείνει. Όχι για δύο – τρία κομμάτια, ούτε μόνο για τα εννιά που αποτέλεσαν τον δίσκο. Καλοκαίρι στο εξοχικό του Παρασκευά Καρασούλου, στην Αίγινα. Εκεί, στο σπίτι της Μικρής Άρκτου όπως το λέμε, γράφτηκε η μισή Τρίτη έξοδος, αλλά και δίσκοι σημεία-αναφοράς. Εκεί περάσαμε απογεύματα με τον Παρασκευά, κι αργότερα με τη Δήμητρα Γαλάνη συζητώντας, μεταξύ άλλων, για το δίσκο.  Και έτσι ξεκινάει η ιστορία: Τέλη Αυγούστου. Εγώ στο εξωτερικό δωμάτιο του πρώτου ορόφου, ο Σπύρος πρόκειται να φτάσει την επόμενη μέρα. Στα χέρια μου η Πτώση του Αλμπέρ Καμύ, στην ίδια σελίδα επί ώρες. Στο κινητό τα μηνύματα μιας νέας γνωριμίας, που θα αποτελούσε στην πορεία σχέση ζωής. Στη μέση η απόσταση του Αιγαίου.

 "Κι έχω γεμίσει μαξιλάρια τη ζωή μου

Να ‘ναι οι πτώσεις μου στα πούπουλα απαλές"

Οι στίχοι έρχονται ορμητικά και η τελεία μπαίνει στα πρώτα 20 λεπτά. Ο Παρασκευάς πρώτος ακροατής, μοιράζεται τη συγκίνηση της στιγμής. Είχα να γράψω σχεδόν ένα χρόνο. Η άφιξη του Σπύρου έκρυβε πια περισσότερη αγωνία. Του το φύλαγα για έκπληξη, όπως κάθε φορά που του παρουσιάζω ένα κομμάτι. Την επόμενη μέρα, μετά το φαγητό, του γράφω με την πρώτη ευκαιρία τους στίχους σ’ ένα χαρτί. Δεν λέει κουβέντα, παρά μόνο «Να μου τους δίνεις πια χειρόγραφα τους στίχους σου». Έτσι που δεν τους σχολίασε, πίστευα ότι δεν θα τους μελοποιούσε ποτέ.

Στις 04:00 τα ξημερώματα, μήνυμα από τον Σπύρο στο ισόγειο. Κατέβα κάτω, έγραψα το Μαξιλάρι. Απάντηση, Αύριο το πρωί, τώρα κοιμάμαι. Ακόμα δεν ξέρω γιατί απάντησα έτσι, αλλά προφανώς δεν ήταν σωστή κίνηση. Για την επόμενη ώρα το ισόγειο και ο πρώτος όροφος είχαν κηρύξει πόλεμο. Κατά τις 05:00, Αν δεν κατέβεις μέσα στο επόμενο λεπτό, θα γράψω δικούς μου στίχους πάνω στη μουσική και θα βάλω φωτιά στους δικούς σου. Στις 05:00 και 15 δευτερόλεπτα ήμουν κάτω, σχεδόν λαχανιασμένος απ’ την τρεχάλα. Μέχρι τις 06:00 ζητούσα συγγνώμη, ώσπου ο Σπύρος κάθισε στο πιάνο του εξοχικού κι έπαιξε, πολύ σιγανά, το Μαξιλάρι, μη και ξυπνήσει κανείς.

Έτσι γεννήθηκε το τραγούδι μας αυτό, ως ένας διακριτικός ενωτικός κρίκος, εν μέσω πολέμου. Ένας ενωτικός κρίκος μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου, των δύο – τριών τραγουδιών και των, τελικά, εννιά κομματιών. Το Μαξιλάρι που διαμαρτύρεται για την μοναξιά, έχτισε και χτίστηκε πάνω σε κάποιους από τους ισχυρότερους δεσμούς της ζωής μου, λίγο πριν το τέλος του Αυγούστου του ’16".

MediaΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 34 editor@acappellawebradio.com
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΘΗΝΑ 12134
ΕΛΛΑΔΑ
210 5766 778
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
acappellawebradio.com

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

X

Acappellawebradio.com

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο